Különös karrierváltók – 11. rész – Szemrád Ivett, aki nyomdából lépett át a divat világába

Ivett az egyik büszkeségem, akinek a karrierváltásánál közelről asszisztáltam. Pontosan egy éve kezdtük el a közös munkát, egy decemberi napon. […]


2017. december 10., vasárnap

22180138_1517530244960091_8079940867693014331_oIvett az egyik büszkeségem, akinek a karrierváltásánál közelről asszisztáltam. Pontosan egy éve kezdtük el a közös munkát, egy decemberi napon. Hideg volt és nem volt a legjobb passzban. Összejöttek a dolgok több fronton is nála, magánéleti válság + karrier kérdések. Pont ideálisnak látta, hogy egy nagy karrierváltásra szánja el magát és segítséget kérjen hozzá. Azt világosan tudta, hogy a nyomdász vonalat szeretné lecserélni, hogy mire, az nem volt meg. Rövidtávon, hogy időt nyerjen, visszament a nyomdába, 6 hónapot adott magának, de végig tudta, hogy ez csak egy ideiglenes megoldás. Közben szorgosan dolgoztunk az erősségek feltérképezésén, önmaga részletes megismerésén, a lehetőségei listázásán és az akcióterv összeállításán. Legalább fél éven keresztül találkoztunk, havi rendszerességgel. A kép hónapról hónapra lassan tisztult. Május elején már készen állt a forgatókönyv, hogy ruhaboltot szeretne nyitni. Tudta, hogy hol lesz az üzlet, honnan szerzi be a ruhákat, mikor fog nyitni. Szeptemberben nyitotta kapuit a Zenda fshn, ami azóta is tör előre. Egy-egy kollekció darabjait 2-3 héten belül szétkapkodják. Mi lehetne ennél jobb visszaigazolás arra, hogy jó utat választott?

Olvassátok el a teljes interjút >>>>>>>>>és lássátok, milyen apró lépéseken keresztül jutott el a mai, sikeres és önazonos és boldogabb énjéhez!


 

21740086_1503431049703344_6531894696821214141_nMi az eredeti szakmád, foglalkozásod?

Nyomdász vagyok, nyomdaipari végzettségem van.

Milyen szakmai életút áll mögötted, mit csináltál, hol dolgoztál?

Egész életemben nyomdában dolgoztam, először alkalmazottként, aztán társtulajdonosként egy saját nyomdában. Nagyon szerettem, a hobbim volt a munkám.

Most pontosan mivel foglalkozol?

Egy butikot nyitottam és olyan ruhákat forgalmazok, amiket eddig nem találtam az itthoni kínálatban: irodai öltözékek, csinos casual viseletek és igazi lótifuti anyuka ruhák.

Honnan jött a váltás gondolata?

Volt egy pont, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy egy nyomda termelésének vezetése és az, hogy kisgyerekes anyuka vagyok egyszerűen nem férnek össze. Folyton lelkifurdalásom volt, hogy épp hol nem teljesítek eleget… És volt még egy titkos, ki nem mondott gondolatom is: sok-sok év után végre szerettem volna valami puhát, nőieset és valami olyat, ami csak az enyém.

Miből érezted az előző munkahelyen, hogy nem vagy jó helyen?
Jó helyen voltam, ezzel nem volt gond. Szerettem a szakmám és legyezgette a hiúságomat, hogy nincs számomra lehetetlen, hogy a szaktudásom és a rutinom mindenen átsegít. Talán ez volt az a pont, igen. Elkényelmesedtem.

Mennyi ideig tartott az átmenet?
Egy pár évembe belekerült, mire kikristályosodott, hogy a Zenda lesz az én utam. Próbálkoztam más vonalon is, de egyiket sem éreztem igazán magaménak. Befektetőként vagy a rálátásom hiányzott, vagy egész egyszerűen csak a vállalkozás gyakorlati részéhez tudtam hozzászólni és a szakmai oldalt más vitte. Nem működött. Sajátot szerettem volna, amiben ízig-vérig benne vagyok, én vagyok,magamra ismerek.

25188176_1738344982862495_1907522835_nMi volt számodra a legnehezebb az átállásban?
Maga a keresés. Meg akartam váltani a világot, nagyot, grandiózusat akartam, aztán mindenhol a partvonalról néztem végig, hogy nem, nem az igazi. Alapos ember vagyok, mindegyik álmomba nyakig beleadtam magam, de egyedül a Zendánál éreztem, hogy ez igazán én vagyok és segítség nélkül, one-woman-show-ként ezt szeretném. Sallangok, hivatalos arc és pofi modell nélkül. Önmagamat szeretném adni.

Ki vagy mi segített a megvalósításban?
Tavaly egy magánéleti válság után karrier coach-hoz fordultam. Kriszta fél éven át épített és kereste velem az utat,mire elhittem, hogy érdemes belevágnom,érdemes ekkora vargabetűt leírnom. Sosem lehetek neki elég hálás.
Az indulásnál pedig -furcsán hangzik- de a vásárlóim. Az első kollekciót megalkuvás nélkül válogattam össze és igazán csak akkor kezdett el remegni a lábam,mikor itthon kipakoltam a ruhákat. Gyönyörűek voltak, és hirtelen rádöbbentem, hogy ha ez a kollekció elbukik, akkor az ízlésem bukik el és teljesen felesleges volt minden ideszánt energia. Elsöprő siker lett. Minden egyes gazdára talált ruhadarab egy mozaik volt az újjáépülő lelkemben. Azóta is csak „magamat” hozom, és maradtam a limitált darabszámnál. Megtaláltuk egymást a vendégkörömmel.

Milyen változást hozott az életedben?
Úgy éreztem magam, mint egy főnixmadár. Mindig kitartó voltam, mindig elszánt és céltudatos, de ez a határtalan elfogadás, ami felém árad… ez máig hihetetlen.

Kik voltak a támogatóid?
Nem igazán osztottam meg senkivel a tervet, hisz annyira snassznak tűnik butikot nyitni. Nem szerettem volna, ha bárki eltántorít. Magamban tartottam és csak a legjobb barátaimnak mondtam el, ők azonban teljes mellszélességgel mellettem álltak. És mielőtt teljesen hátat fordítottam a nyomdaipranak, adtam egy utolsó esélyt: elmentem az ország legkorszerűbb és véleményem szerint legjobb nyomdájába dolgozni. Ott tapasztaltam meg, hogy milyen egy jó vezető(nő), milyen egy jól működő cég. Szerettek, megvoltak elégedve velem, de éreztem, hogy más utam van már.

25188297_1738350699528590_744998512_nMit tanácsolnál azoknak, akik váltás előtt állnak?

Váltsanak. Váltsanak átgondoltan, váltsanak nagyot, váltsanak mindenáron. Valahol lesz egy olyan szelete a tortának, ami csak az övék.

Mit tervezel a jövőre?
Szeretném, ha a Zenda megmaradna ilyennek, amilyen. Kedves, intelligens nők, jó beszélgetések, szép ruhák. Hosszútávú tervben szerepel még egy üzlet, de majd akkor, ha már nem igényel belőlem ennyit a kisfiam. Így remélem még jó sokára.

Legnagyobb tanulság?

Felvállalni önmagam – idáig rettenetesen hosszú út vezetett. Mindig a CÉG mögött voltam, a pozícióm voltam, most pedig Ivett vagyok. Én vagyok a Zenda. Olyan, mintha hazaértem volna és felemelő érzés, hogy elfogadnak és szeretnek.

Bárki válthat karriert. Teljesen mindegy hogy milyen háttérrel jött. Lehet, hogy nem egy gyors ugrással lépi meg a nagy projektet, hanem többel és párhuzamosan futnak a szálak, de a végeredmény az lesz, amire vágyik. Ha kellően elszánt, időt és energiát fektet önmagába, hogy őszintén szembenézzen magával, megismerje valódi önmagát, erősségeit és okosan tervez, akkor elérheti a célját. Egy olyan munkára találhat, ahol önmaga lehet, amit boldogan végez és látja a jövőt.

Nem egy hét kell ehhez, nem is kettő. Kicsit több. Rá kell szánni az időt.

Ha pislákol benned a vágy, hogy rátalálj egy olyan karrier útra, ami boldogabbá tehet és közelebb vihet a célodhoz, de nincs támogatód, akkor keress meg!