Különös karrierváltók – 9. rész – Tölgyessy Zsófi, aki szívből vállalkozik

4 évvel ezelőtt, karrierje csúcsán Zsófi úgy döntött, hogy otthagy egy felfelé ívelő, sikeres karriert és kiszáll a mókuskerékből. Ránézésre […]


2017. július 27., csütörtök

4 évvel ezelőtt, karrierje csúcsán Zsófi úgy döntött, hogy otthagy egy felfelé ívelő, sikeres karriert és kiszáll a mókuskerékből. Ránézésre mindene megvolt, mégis boldogtalannak érezte magát. Addig-addig munkált benne az érzés, hogy ugrott egyet a semmibe. Követte a szívét, először utazgatott, majd foglalkozott magával és rátalált a számára megfelelő tevékenységre, amiben benne van az eredeti szakmája a marketing, a coaching, aminek segítségével változtatott az életén és persze a szíve is. Jelmondata: “Szeretem a vállalkozásomat”! Kezdő vállalkozóknak segít abban, hogy olyan marketing stratégiát válasszanak, amivel tudnak azonosulni és a cégüket tovább lendíteni. Még mielőtt megkérdeznéd, igen, meg is él belőle, mert a szolgáltatásaira egyre nagyobb szükség van!

Olvassátok el a részletes történetet, hogy milyen lépéseken keresztül valósította meg Zsófi a karrierváltást az életében és hogyan vált munkamániás nőből világutazóvá, majd boldog vállalkozóvá!


 

 

18058174_771493309684264_3813139224322017553_n

1. Mi az eredeti szakmád és foglalkozásod?

Marketing szakos közgazdásznak tanultam.

2. Milyen szakmai életút áll mögötted?

10 évig dolgoztam vállalati környezetben marketing vezetőként. Fantasztikus cégnél, amerikai magántulajdonban, de multis folyamatokkal, így lehetőségem volt beletanulni a nagyvállalati és a vállalkozói szemléletbe egyaránt. Volt egy 9 fős csapatom, olyan márkákon dolgoztunk, mint pl. a Bacardi vagy a Clorox. Marketingesek álma, a reklámfilm forgatástól, az eladásösztönző promóciókig mindenbe bele láttam. A marketing tudás mellett, tulajdonosi és stratégiai szemléletet tanultam meg és azt, hogy minden lehetséges. Bármire képesek lehetünk, csak el kell hinnünk önmagunkról.

3.  Mire váltottál és most pontosan mivel foglalkozol?

Miután kiléptem fél évig csak utaztam Délkelet Ázsiában, mert be akartam bizonyítani magamnak, hogy valóra merem váltani az álmomat. Egy teljesen új szemléletmóddal tértem haza és rájöttem, hogy muszáj a szívünket követni, ha boldogok szeretnék lenni. De ekkor még nem tudtam pontosan hogyan tovább. Aztán persze kitisztult a kép és azóta is szépen alakul.

Két szenvedélyem van: a coaching / gondolkodásmód és a üzleti stratégia / marketing, ezért mindkettőt használom a munkámban. Elsősorban vállalkozókat segítek, egyéni és csoportos foglalkozások keretében, hogy szívből építsék fel sikeresen a vállalkozásukat http://tolgyessyzsofi.hu/

14292335_649545375212392_2381905391430622438_n

4. Honnan jött neked a váltás gondolata és az új foglalkozásod ötlete?

Amikor 30 éves lettem és minden pipa volt: szép karrier, céges autó, jó fizetés, megdöbbenve fedeztem fel, hogy nem vagyok boldog. Nem értettem miért, hiszen minden megvolt. Aztán elkezdtem önmagammal foglalkozni, sok önismeret és rátaláltam a coachingra. Amikor kiléptem, nem tudtam, hogy merre tovább, csak azt, hogy ez már nem az én utam és kell lennie valami másnak, ami boldogabbá fog tenni. Igazam volt.

5. Miből érezted azt, az előző munkahelyeden vagy foglalkozásodban, hogy nem vagy jó helyen?

Úgy keltem fel reggelente, hogy: „Úristen, ennyi? Ez lesz még 40 évig?” Pedig külsőleg minden csilivili volt. Boldogtalan voltam és nem értettem, hogy miért. A marketinget szerettem, de úgy éreztem, hogy maszkokat kellett felvennem női vezetőként és nem csinálhatom szívből. Ez hiányzott a leginkább.

6. Mennyi ideig tartott a váltás és az átmenet?

3-5 évbe telt mire váltani mertem. Komoly belső harc dúlt bennem, mire meg mertem lépni és felmondtam. Azt gondoltam, nem tehetem meg, hiszen teljesen „irracionális” hátra hagyni egy karriert a csúcson.

7. Milyen anyagi vonzatai voltak a váltásnak?

Azt a pénzt, amiből más egy újabb autót venne én önmagamba fektettem. Utaztam, világot láttam, tanultam és hagytam magamnak időt arra, hogy megszülethessen valami új.

8. Mi volt számodra a legnehezebb az átállásban?

Bár nagyon önálló vagyok, itt senki sem mondta meg, hogy mit, mikor csináljak, jól haladok-e, egyáltalán haladjak-e tovább az úton, vagy menjek más irányban. Illetve egy vállalkozásban nincsen havi fix bevétel, ezt nehéz volt átállítani. Sokat kellett a gondolkodásmódomon dolgoznom, ez a legfontosabb, ha az ember vállalkozásba kezd.

9. Mi motivált, hogy ezt végig csináld, és ne add fel?

Követni a szívemet. Ez volt a legfontosabb számomra, tudtam, hogy az alagút végén van egy boldog, szabad élet, ahol minden reggel örömmel ébred az ember és értéket teremt a világban. És valóban létezik. Ez olyan távoli álmodozásnak tűnt még 4 éve, most pedig már ez természetes.

10. Ki vagy mi segített neked a megvalósításban?

Először is, se a barátaim, se a családom nem akart lebeszélni és ezért hálával tartozom. Biztos féltettek, de sosem mondták. Dolgoztam amerikai üzleti coach-al, aki sokat segített üzleti szempontból. Illetve volt egy valaki, aki nagyon sokat segített az elején, hogy leküzdjem a félelmeimet és higgyek magamban. Fontos tanulság, hogy nem kell egyedül végig menni az úton. Sokféle segítség áll rendelkezésünkre.

11. Milyen változást hozott a személyiségedben és az életedben ez a karrier váltás?

Minden megváltozott. Sokan mondták nekem, hogy még az arcom is más lett. Felszabadultam. Megtaláltam az utamat, a boldogságomat és a racionális emberből egy olyan nő lett, aki követi a szívét. Nagyon sokat figyelek befelé, hogy mit szeretnék és mindig beszélgetek magammal, hogy merre tovább. Csak azért mert váltottam, nem kell 30 évig ezt csinálnom, bármi lehetek, csak nyitottnak kell lennem.

12. Kik voltak a támogatóid, akikre számíthattál végig?

A legnagyobb ellenségem én voltam, a gondolataim, a félelmeim és ezzel éppel elég volt megküzdeni.:)) A család, barátok, ismerősök mind támogattak, sőt inspirálta őket a váltás.

18198285_775199442646984_7464346402167815901_n

13. Mit tanácsolnál azoknak, akik nem érzik jól magukat ott, ahol vannak, szeretnének váltani, de vannak félelmeik?

Hallgassanak a szívükre, mindig van lehetőség változtatni!

14. Mit tervezel a jövőre, el tudod magad képzelni életed végéig ezen a területen?

Útközben megtanultam, hogy ne tervezzek túlságosan előre és hallgassak a megérzéseimre. Bár imádom azt, amit csinálok, szerintem az élet állandó fejlődés és változás. Az irány biztos, de hogy mi lesz 5-10 év múlva, nem tudom. Egy biztos, én boldog leszek és csak arra fogok haladni.

15. Mi a legnagyobb tanulság, amit levontál a személyes történetedből?

Az életben a legfontosabb, hogy szívből haladjunk az úton és merjük valóra váltani az álmainkat. Ehhez befelé kell kapcsolódnunk, figyelni, hogy mire is vágyunk valójában az életben.

A történet eleje sokak számára ismerős lehet. Úgy felkelni, hogy nincs kedved bemenni dolgozni, holott ránézésre mindened megvan és lehet, hogy mások kívülről nem is értik, hogy te miért nem élvezed a helyzetedet. A vívódás napi, heti szinten, hogy menjek vagy maradjak, mit csináljak másképp, min változtassak biztos, hogy sokaknál jelen van most is. Ugrani a semmibe nem könnyű, de van aki megteszi, el mer indulni és vállalja a következményeket. Minden nagyobb utazás egy merész döntéssel kezdődik, egy elhatározással, hogy lépned kell, el kell indulnod. A karriered esetében is így van ez. El kell indulni. Ha nem tudod hogyan, vagy bátortalan vagy még, nem tudod mi tehetne boldogabbá vagy csak elfáradtál és csak abban vagy biztos, hogy változásra van szükséged és egy szakemberrel konzultálnál, akkor keress meg.